Reitemakersrijge 25

Als een kind dat in steeds wijdere cirkels de omgeving om de zandbak exploreert onderzoek ik de wereld voorbij Reitemakersrijge. Ik ontdek onzichtbare kunst, beloopbare cultuur, flitskunst en ongebruikte stukjes natuur, ‘ter grootte van een krant’, die schreeuwen om ontwikkeld te worden. Aan de Brailleweg is op een groene postzegel ruimte voor tenminste tien tiny houses of microwoningen. Aan het water! Wachtend op ontwikkeling.

Wandelen stimuleert denken over grote raadselen. Waarom economie de exact- en kleurvastheid heeft van veelvormige bonte dahlia’s.  Waarom mannen nog steeds niet een pijnvrij apparaat voor mammografieën hebben uitgedacht. Ik hoor iemand zeggen: ‘Als hun ballen tweejaarlijks op die manier zouden geplet worden, was er allang een verbeterde thermograaf uitgevonden.’

Schattingen over hoeveel van de Nederlandse museale kunst in depots ligt variëren van 65 – 95 %. Is onzichtbare kunst wel kunst? Boijmans van Beuningen heeft een museaal depot gemaakt. Wordt dat een nieuwe trend dan wordt de onzichtbare kunst ontsloten en daarmee weer kunst. En verdund natuurlijk, want de opgeslagen kunstwerken behoren niet tot de top van de collectie.

De neiging dingen mooi te willen maken gaat ver in Groningen. Putdeksels zijn geïllustreerd met de Martinitoren. Je moet het, net als oprechte bedoelingen van Omtzigt-doders onder CDA’ers wel even willen zien natuurlijk. Iets verder: het witte KPN-gebouw. Aan de Emmaviaductzijde zie je een ronding in de bakstenen als de billen van eeh, vorige week zou ik nog argeloos Carola hebben gezegd, maar nu noem ik de beelden van Fernando Botero of, veiliger nog, Margarethe 22 in de wei richting Hoogkerk. Iedereen stelt zich de vraag waarom de architect er niet gewoon een rechte muur van heeft gemaakt. Totdat een fietsmaat (fietsers weten nou eenmaal veel) je erop wijst dat het, vanuit de lucht gezien de bolling van een opengeslagen telefoonboek is. Stel je voor! Wil je deze kunstvorm aanschouwen, neem dan een drone en fotografeer het vanuit de lucht.

Op de Grote Markt worden kleurige tekeningen geprojecteerd op het stadhuis. Wat een kleuren, dahlia’s, speelse schetsen, energie, vrolijkheid, kunst! Groningen, ik ga steeds meer van je houden.