Winterfietselfstedentocht I

Wat is mooier dan kennismaken met Frytum, Ewer en Krassum? Even afstappen bij de stalen zitbanken van Reinier van den Berg bij Aduard? Afspreken met antiquariaat Zolderman in Houwerzijl? Amsterdamseschoolinvloeden op boerderijgevels spotten en bewonderen? Niks. Of misschien een verbod op al te witte scholen of museale muurplaquettes in Stad.

Ja zeggen tegen interessante uitdagingen levert me meer op dan Nee’s. Langeafstandfietsen dus. In de laatste wintermaand is het zover: de winterversie van de fietselfstedentocht. Mijn trainingsschema schrijft wekelijks 25 kms extra voor. Begonnen met de reguliere 50 kom ik aan het eind uit op bijna 190. Moet kunnen. Ik leer dat er fietsers zijn die op de cadans fietsen. Een metertje zorgt ervoor dat ze, rain, wind or shine 90 slagen per minuut blijven doen. Een ander heeft een hartband. Ik tast mijn gevoel af. Denk aan de vroege Mollema. Van der Poel. Pogačar. Fietscomputerloze plattelanders. Winnaars.

Sinds Frenkie de Jong in Spanje El Cartero wordt genoemd of El Tejero en het publiek hem met brievenbusgeklepper of breipennengetik musicerend begeleidt, zijn Spaanse bijnamen in. Mijn ene fietsmaat heet El Obrero en de ander Tío Pedro. Rodebietensap laaft mijn bloedvaten en mindset als onroerendgoedwinsten een Groningse minister met een achternaam uit een jeugdboek van Jan Terlouw.

Oude trainingsinzichten verpulverden als behandelmethodes in de psychiatrie. Dachten langeafstandslopers voorheen dat je drie marathons in de benen moest hebben voordat je maar aan een wedstrijdje mocht beginnen te denken, nu volstaat je hart wat in de gaten houden. Tom Dumoulin, nou ja geen beginner dus, werd zonder looptraining gelijk tweede in Maastricht met een gemiddelde van 18,3 op de 10 kms.

Fietsen dus. Kop in de wind, pas gecoate ligstuur onder vingertoppenbereik en gaan. Mooi stuk langs het Reitdiep, Zuurdijk, de cadans van Tío Pedro volgend of profiterend van El Obrero’s luwte. Zelf even de kop overnemen. Bovenbenen worden verlengstukken van stalen frame. Snot en speeksel binnenhouden als de VU nieuws over China’s lange betalende arm. Zou complottheoriedocent Andringa bij de RUG mogen blijven of er net als de paspoortenprof uitvliegen? Waarom staat het zelfreinigend vermogen bij uni’s vaak in de OFF-stand en op ON na wat gepeuter en gepriegel van journaille?