Journaal 12 juni 2022

Nog één keer over de huisartsenij. De huisartsen doen iets niet goed in de PR. Na de beruchte ‘beterlatenlijsten’ in het Hagaziekenhuis (lijsten met handelingen die maar beter nagelaten kunnen worden: voor sommige verpleegkundigen tweederde van de dagtaak) en na de onthulling dat veel huisartsen in 80 % van de gevallen onnodig maagzuurremmers voorschrijven, publiceert het Radboudumc samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap nu een lijst van 385 aanbevelingen die moeten leiden tot het voorkomen van zorg die patiënten niet beter maakt maar die leiden tot nare bijwerkingen. Te roemen is de openhartigheid waarmee het NHG hiermee naar buiten treedt. Andere onderzoeken geven aan dat zo’n 90 % van de aangeboden kwalen vanzelf voorbijgaan. Niet gek dus dat een inmiddels beroemde tegeltjeswijsheid luidt: Het meeste gaat vanzelf over, tenzij de huisarts er op tijd bij is.

Denk even aan Anne-Fleur. 548 punten op de CITO-toets. Na twee jaar uitloten eindelijk geneeskunde. In Maastricht. Bijbaantjes, idiootvroege tutorgroups en retehard studeren. Na een rampjaar, ouders gaan in praatgroepen, soaatje, verkering uit, een allesbeslissend tentamen over huis-tuin-en-keuken-kwalen. Een vijf. Exit Maastricht en op naar economie in Groningen. Dan leest ze dat de vragen over staartbotjes, kalknagels, okselhaar, amandelen, voorhuidjes, blinde darmen, derde tepels, loopneuzen, lagerugpijn, kriebelhoest, gekneusde rib, enkel, schouder, tennisellebogen, vergeetachtigheid bij 50-plussers, niet meer meetellen. Geskipt. Overbodig.

En nu weer het nieuws over de haperende opleiding. Onlangs werd bekend dat de wittejassenopleiders er niet in slagen studenten die ongeschikt zijn voor de professie te weren. Vergelijk dat eens met onderwijsopleidingen: op elke lerarenopleiding worden zwakke broeders en zusters er al in het eerste jaar uitgevist bij praktijkgerichte vakken als instituuts- en schoolpracticum.

Wat is de oorzaak van dit vreemde fenomeen? Hoe is het mogelijk dat goedopgeleide, ambitieuze gasten, soms na jaren wachten op plaatsing bij de studie geneeskunde zich vaardigheden laten aanleren die overbodig tot schadelijk zijn?

Geneeskundeopleidingen blijven te graag hangen in tradities. Wat oude witgejaste snorremansen deden zal nog wel steeds goed zijn. En feedback van kritische cliënten, hell nee! Dan liever 385 corrigerende aanbevelingen achteraf.