Kinderburgemeeester,  Maak er wat van!, High Voltage en Klaas Dijkhoff

Met de spetterende muziek van Otto Schwartz High Voltage besluit het Drents Jeugdorkest de nieuwjaarsbijeenkomst in het Atlas Theater op vier januari 2019. De muziek spat de zaal in als dunne verf op een doek. Als deze club losgaat, dan berg je maar. Wat een koper: goud! Vier hoornisten van wie er, net als indertijd noorderling Jacob Slagter, zeker één zal doorbreken in het Concertgebouw Orkest voorspel ik, spelen krachtig. Ook horen we ijzersterke trombones, trompetten en slagwerkers van het niveau van The Analogues en overal onderdoor de subtiele onmisbare muzikale steun van eufoniums.

Vijf aanstormende Loods 13-talenten openen de avond. Naturel even schelden op wat hun thuisbasis niet heeft, en vervolgens tonen ze hun ware aard en talenten door het verbeelden van een prachtige metafoor van overstekende, zelfbewuste zeeschildpadden die na het ontwijken van obstakels de veilige overkant bereiken. Goede stemmen, houding, mimiek, timing en teksten.

Tussendoor beluisteren we de zang van Melissa Meewisse, die zich als een jonge uitvoering van Ellen ten Damme met een vaste musicalstem aan de bomvolle zaal presenteert. Vorig jaar deed ze nog mee aan het Europees Songfestival van Minderheidstalen en nu staat ze op het podium met een band van vijf jonge kerels die lustig en gretig uit haar hand eten als bokken voor de haverkist. Gitaristen die het midden houden tussen bedaagde tokkelaars en bliksems brutale snerpende duvelskunstenaars.

De burgemeester wil een kinderburgemeester naast zich. Hij besluit zijn peptalk met citaten van de filosofen Ernie & Bert. Natuurlijk heeft hij een goed verhaal over het versterken van de economie, de financiën, de democratie en de veiligheid. Maar hij raakt de zaal met het verhaal van Nemr die staatssecretaris Klaas Dijkhoff een relevante maar moeilijke vraag over verblijfsvergunningen stelde. Van Oosterhouts mooiste statement is de verzuchting dat Emmen verre moge blijven van het alles bepalende en verstikkende Randstadraster dat over Drenthe dreigt te worden uitgerold als een asfaltlaag over een karrenspoor.

Je zou bijna vergeten dat er ook nog een culturele prijs wordt uitgereikt aan jeugdboekenschrijver Pieter Koolwijk, die de € 1.000,- braaf gaat besteden aan de vermarkting van zijn boeken in het Engels. Wim Beekman, directeur van FC Emmen wordt Emmenaar van het jaar.

Leuk avondje Emmen en ga vooral door met die informatieve en in tijd begrensde filmpjes. Die voorkomen oeverloze toespraken met een overdaad aan stoplappen, tegeltjeswijsheden en een overkill aan het woord ‘eigenlijk’. Zo blijft er tijd over voor muziek, een zwengel, een gesprek over kwakzalverij en katoenen zakdoeken, een zoen, een hap en wat drank.