Krimp

Zoals de verstokte VVD’er allergisch is voor het H-woord, je in de vorige eeuw tegen Duitsers het woord ‘Krieg’ niet moest gebruiken (YouTube bij Don’t mention the war – Fawlty Towers en lach mee…)zo werd in de in Noord-Sleen gehouden voorlichtingsbijeenkomst over toekomstige woningbouw in de gemeente Coevorden krampachtig om het woord ‘krimp’ gedraaid. Krimp betekent ontvolking. Krimp betekent leegstand, op den duur kaalslag, afbraak en sloop. De wethouder ontkwam er weliswaar niet aan, maar toch werd de voorkeur gegeven aan een positievere beschrijving, als het kon met het woord ‘groei’ erin verborgen. ‘Negatieve groei’,’ afnemende demografische groei’, ‘een geringere uitgebreidheid’, ‘omgekeerde toename’, ‘achterwaartse plus’, ‘ondersteboven gehouden stijging’, ‘reversibele aanwas’, ‘stagnerende vooruitgang’, een ‘ontkende piekervaring’, enzoverder, de woorden ‘gefaket orgasme’ lagen hem op de lippen, maar die slikte hij in. Uitstellen van de krimp is ook een probaat middel, ons wordt voorgeschoteld dat de krimp pas inzet vanaf 2040.

Of het met dit verhullende taalgebruik te maken heeft, weet ik niet, maar wat rest is een bomvolle zaal zonder sfeer. Een wethouderlijke toespraak is tegenwoordig een door ambtenaren voorbereide powerpointpresentatie waarbij de redenaar half met de rug naar de zaal gedraaid moeite doet om de beamer te volgen en als een scrabble-speler de woordjes steekwoordgewijs voorleest. Je houdt het niet voor mogelijk maar nog steeds worden er situatiekaartjes getoond die voorbij de voorste tafels niet te ontcijferen zijn. Waar zijn de voorlichters die zelf eens achter in de zaal gaan zitten? Een spreekstalmeester probeert discussies aan te jagen door het woord ‘tempo’ (sic!) op het scherm te toveren. Het publiek wordt vanwege een haperende draadloze microfoon uitgenodigd slalommend een wandeltochtje door de zaal te maken naar de vaste mic voor in de zaal om deel te nemen aan een flitsende discussie. En als het woord Krimp dan toch weer een keer onvermijdbaar valt, dan wordt het gebruikt in combinatie met verre oorden waar de Krimp nog veel harder heeft toegeslagen, Oost-Groningen is dan een dankbare regio. Dat Noordoost-Friesland niet wordt genoemd komt vanwege de bezwerende aanwezigheid aan de muur van een in het Fries opgestelde, gekalligrafeerde oorkonde van de Fryske Krite.

Op de terugweg praten we na over de inspraakavond die slechts anderhalf uur duurt. Een discussie jaag je aan door prikkelende stellingen te poneren, niet door te zalven. In welke mate is de gemeente zelf verantwoordelijk voor ontvolking van kleine dorpen doordat ze liever bouwkavels gunt aan kinderloze bejaarde echtparen uit de eigen streek dan aan kinderrijke gezinnen uit Terneuzen? Wat is de bijdrage van de makelaardij aan de toename van onverkoopbare huizen omdat de beroepsgroep weigert een cursus ‘realiteit in prijsstelling onroerend goed’ te volgen? Wordt het niet eens tijd de beloning van makelen afhankelijk te maken van verkoopsnelheid in plaats van een opgeklopte verkoopprijs die gedoemd is achterwaarts te stijgen? Ik droom van een onderwijssysteem waarbij de leraar wordt betaald naar de hoogte van de cijfers die hij de ouders van de leerlingen voorspiegelt als ooit haalbaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.