Marseille I

Als trouwe Parijs- en Poncinbezoekers verleggen wij ons doel zuidwaarts: begin maart 2024 bezoeken we Marseille, Frankrijks oudste stad en grootste handelshaven. De NS vervoert ons stipt van Groningen naar Amsterdam. Daar stappen we over op de Euro-Star, die vanwege een stilstaande loc ergens een uurtje vertraging oploopt. In Parijs kennen we de weg en haasten we ons van Garde du Nord naar Gare de Lyon. De TGV is me er eentje. Rijdend naast een snelweg lijken de vierwieldiesels stil te staan en jagen we in drie uur naar Marseille.

Marseille is de stad van tegenstellingen. Het heeft de meeste zonuren in Frankrijk en de alles en iedereen teisterende mistralwind. Het is de stad van de savon Marseillaise en het vreemdelingenlegioen. Van rattenbestrijding in het trappenhuis en brandschone Nespressowinkels waar je de nieuwste cups kan proeven. Ons appartement staat in de Rue de l’Académie, in de wijk Nouailles.  Binnen tien minuten loop je naar de oude haven. Onze straat telt zo’n twaalf kapperszaken, waarschijnlijk net als in Groningen merendeels witwaszaken. Rechtsonder ons is een huiskamermoskee. Mijn blonde kuif valt hier op.

Mijn Adidasjack derailleert hier niet. Het valt me op dat de Moslimwinkeliers principieel zijn. Als Allah alcohol drinken en varkensvlees eten verbiedt dan ook de verkoop ervan. Onze wijk heet wel de buik van Marseille en blinkt uit met zijn specerijenwinkels en markten en lijkt meer op Algiers en Marrakech. We hebben het er zeer naar onze zin. Een Afrikaanse straatventer schenkt ons een leren armbandje en geeft hoog op van Amsterdam. .

Ons reisboek bevat vier stadswandelingen van totaal 35 kms, incl. een uitsapje naar Aix-en-Provence. De wandelingen werken we in een rustig tempo af, hier en daar een praatje makend en kleurige straten fotograferend. De lucht is azuurblauw, het water in de oude haven oogt schoon en helder, en er wordt volop gebedeld en verse vis verkocht. Op een terras zitten we naast een verwaand Brits stel dat met een cruise Marseille aandoet. Hij houdt vol dat er meer landen de Brexit volgen. Zij heeft vergeten hoe duur ‘une grande bière’ is.